tirsdag 23. august 2016

Oppgaver med gruppe Amalie Zkram

Hvilke begreper kan vi?
* sosiolekt, talemål, geolekt, dialekt, globalisering, kulturelle impulser, mobilitet, multietnolekt.

Hva er dialekt/talemål?
*et språk som endrer seg i forhold til hvor du er geografisk sett. i forskjellige sosiale klasser kan dialekten endre seg, men å være på samme sted geografisk.

Er det andre måter å dele det muntlige språket inn på?
* geolekt, sosiolekt,multietnolekt, talemålsvariant, talemål, dialekt

fredag 19. august 2016

Dialekt 1

Språket ditt sier noe om hvem du er, og hvor du er fra. Det sier også noe om hvilke sosiale kretser du omgås.
Tom blir karaktisert som arrogant. Han ser ned på de som snakker dialekt, og mener bokmål er det skikkelige måten å snakke på. Han blir negativt omtalt av forfatter på grunn av forfatteren sine positive holdninger til dialekt. Forfatteren mener at dialekt har mye med hvem man er, og er noe man skal være stolt av, det strider med Tom sine meninger om dialekt. Forfatteren har også valgt å skrive på nynorsk for å beholde målformen, som sakte men sikkert er på vei ut av det norske språket. Hun mener språket gir respekt til folk som snakker dialekt/ nynorsk rundt i landet.

At an skal stå opp mot en ´´navleskodane, sentralistisk og einsretta kultur.´´

Begge tekstene handler om et språk som utgår i samfunnet. Tornedølene slutter å snakke tornedalsk hjemme, slik at barna ikke skal måtte lære et nytt språk på skolen. Tornedølene på 40-tallet pratet tornedalsk hjemme når de vokste opp, men ble tvunget til å lære svensk på rekordtid når de begynte på skolen. På samme måte er det mange dialekter som blir mer og mer rettet mot bokmål, og plukker opp mer og mer fremmedord erstatter deres egne ord. Nynorsk blir også mindre og mindre brukt i dagens samfunn, på lik linje med tornedølsk.